Kirsi Ojansuu-Kaunisto on hämeenlinnalainen luokanopettaja ja pappisopiskelija sekä Hämeenlinnan vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja. Kirjoitus on julkaistu Hämeen Sanomissa su. 26.2.

 


Vaikuta – älä valita

Olen saanut viime viikkoina osallistua Hämeenlinnassa peruskoulujen 8.lk:n oppilaiden V-päiviin, eli ”Vaikuta – älä valita”-päiviin. Niitä on järjestetty jo monen vuoden ajan ja ovat hyödyllisiä monessa mielessä.  Ne ovat oivallinen väline yhteiskuntatiedon opetuksessa ja demokratia-kasvatuksessa. Me kuntapäättäjät, virkamiehet ja oppilaat kohtaamme koulujen järjestämissä V-päivän tilaisuuksissa. Oppilaat ovat pohtineet etukäteen konkreettisia ehdotuksia ja toimia, joilla heidän arkielämäänsä parannetaan.

Minusta kannustavaa ja toivoa antavaa on ollut se, että oppilaat ovat lähes kaikissa kouluissa nostaneet esille fiksuja ehdotuksia, muun muassa joukkoliikenteen ja siihen parantamisehdotuksia. Myös liikuntamahdollisuuksien edistäminen ja kouluruokailu puhuttavat joka koulussa. Ilahduttavaa on sekin, että kasvisruokia sekä lähiruokaa toivotaan lisää.  

V-päivä on myös meille aikuisilla edessä, kun huhtikuussa pidetään kuntavaalit. Niissä ratkaistaan kotikuntien tulevien vuosien kehityslinjat ja painopisteet sekä henkinen ilmapiiri ja tunnelma. Riitelyn sijaan me vihreät haluamme yhdessä tekemisen iloa Hämeenlinnaan.

Entinen vihreä kansanedustaja Rosa Meriläinen on sanonut: ”Vaalit ovat elämän parasta aikaa”. Todellakin! Meillä vapaassa demokratiassa se on yhteiselomme ilon asia, jota ei sellaiseksi useinkaan oivalleta. Tulisikin ajatella kiitollisena ja hyvällä mielellä sitä, että meillä on paljon puolueita ja niillä erilaisia arvopohjia, joista voi vapaasti valita.

Meille vihreille keskeistä on tulevien sukupolvien oikeudenmukainen kohtelu, mikä tarkoittaa esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjuntaa. Ympäristön huomioiminen kaikessa päätöksenteossa on oleellista. Valheuutiset , joilla Yhdysvaltojen presidentti Trump ministereineen kyseenalaistaa ilmastonmuutoksen, on vastuutonta.  Viimeisen puolen vuoden aikana ainakin yksi asia on kirkastanut: luokkayhteiskunnat, joissa ei ole laadukasta peruskoulua, valuvat valheiden tielle.

Siitä ovat konkreettisia esimerkkejä sekä Britannian Brexit-äänestys että Trumpin valinta Yhdysvaltojen presidentiksi. Molemmissa valheilla, ihmisten katkeruuden ja kaunan tunteeseen vetoamalla voitettiin vaalit. Emme saa antaa periksi valheen ja populismin edessä. Laadukas, maksuton, kaikille yhteinen peruskoulu on Suomen tärkein lääke kritiikittömän valeuutisten vyöryä vastaan. Hämeenlinnan vihreiden kunnallisvaaliohjelmassa tavoitteena on profiloida määrätietoisesti kotikaupunkimme koulu-ja opiskelukaupungiksi. Tämä imago on hiipunut mutta se on nyt koulutukseen satsaamalla nostettava todellisuudeksi kouluissamme ja päiväkodeissamme.

Mahdollisuuksien Hämeenlinna on meille vihreille positiivinen ja valoisa lähtökohta tulevaisuuteen. Näemme, että hyvinvointi, hoiva sekä kulttuuri ja liikunta liittyvät kaikki toisiinsa ja ne mahdollistavat aktiivisen kansalaisuuden.

Hämeenlinnassa aivan kuten maailmassa vähäisimmistä huolehtiminen on oikein, viisasta ja vastuullista. ”Me ensin” -ajattelu rohkaisee itsekkyyteen ja vastakkainasetteluun. Sen mukaisesti itsekkyys kasvaa: tällainen ajattelu alkaa luokitella ihmisiä yhtä enemmän. Sillä suljetaan pois heikoimmat ja haavoittuvat. Se ei kasvata yhteisvastuuseen ja ympäristövastuuseen.

Aiheellista on myös pohtia, millainen ilmapiiri on sellaisessa yhteiskunnassa, joka ohjenuorana olisi ”me ensin”-asenne. Reformaation juhlavuoden teemana on ”armoa”. Se on aivan päinvastainen asenne kuin ”rajat kiinni ja me ensin”-aatteita ajavien sanoma. Kumpaa me haluamme? Siitä on näissäkin vaaleissa kysymys. Hämeenlinnan vihreiden ohjelmassa sanomme, että tehdään kotouttaminen hyvin ja otetaan uudet suomalaiset mukaan yhteisöömme.

Vaalit ovat yhteisöllisyyttä ja yhteisvastuuta. Tulevaisuutta rakennetaan vahvemmin, jos kaupunkilaiset äänestävät. Parasta kotiseuturakkautta on välittää siitä, mitä tapahtuu. Kai välität, millainen oma kotisi on? Välitä siis myös kotikaupungistasi.

Kirsi Ojansuu-Kaunisto

Vihreän valtuustoryhmän pj