Suositun käyttöjärjestelmän Windows XP:n päivitykset loppuvat huhtikuussa, mikä joissakin tapauksissa heikentää koneen tietoturvaa. Muutamissa tiedotusvälineissä on sanottu, että pitää ostaa uusi tietokone ja että vanhoista koneista tulee romua. Se on aivan väärä tieto!

On nimittäin olemassa yksinkertaisia ja ilmaisia Linux-käyttöjärjestelmiä, joilla voi korvata Windowsin. Myös XP:n pystyy pitämään käytännössä käyttökelpoisena ja turvallisena muutamalla periaatteella huhtikuun jälkeenkin.

Puppy Linux on erityisen hyvä ja nopea käyttöjärjestelmä, sillä Ylen elävä arkisto ja Youtube pyörivät sillä mainiosti jopa 10-15 vuotta vanhassa koneessa. Linux-järjestelmistä on monenlaisia neuvoja suomeksikin esimerkiksi suomi24:ssä ja vapaavuorossa. Aion itsekin tehdä ohjeita ja videoita Internetiin helmikuussa.

Kun vanhan koneen virittää sopivalla ohjelmistolla, se sopii turvalliseksi harjoittelu- ja käyttökoneeksi vaikkapa ikäihmiselle tai maahanmuuttajalle. Käytöstä poistettavia koneita voi saada tähän tarkoitukseen ilmaiseksikin. Verkkoyhteys kuitenkin yleensä maksaa, noin kympin kuussa. Hyvin edullisesti siis voi päästä mukaan Internet-maailmaan.

Aku Talikka, Hämeenlinna

Kirjoitus julkaistiin lyhennettynä Hämeen Sanomissa torstaina 30.1.2014.